Media


Afbeelding invoegen
 
 Veldduivels 5 jaar, met 12 jaar ervaring

 

Lustrumjaar Winssense motorclub

 

Motorclub De Veldduivels uit Winssen vierde dit jaar haar eerste lustrum, maar heeft al twaalf jaar ervaring. Hoe dat kan? Simpel: de club is officieel opgericht op 27 maart 2013. De motorliefhebbers toeren echter al samen sinds 2001.

 

WINSSEN - Leo van Haalen vertelt namens De Veldduivels: "Motorclub De Veldduivels is met carnaval ontstaan. Op het eindfeest van carnaval 2000 zaten verschillende leden van buurtvereniging De Plakkers bij elkaar. Onder het genot van een pilsje hadden ze het erover dat het wel lang duurde voor het weer carnaval zou zijn. Ze zochten naar activiteiten voor de tussenliggende maanden. Motorrijden, dat idee sloeg aan. Een jaar later reed een groepje motorliefhebbers gezamenlijk een toertocht met Hemelvaart. Dat zijn ze blijven doen. Ze breidden het aantal tochten in 2002 uit en steeds meer motorrijders sloten zich bij de groep aan. Op 27 maart 2013 is Motorclub De Veldduivels officieel een vereniging geworden. Het eerste lustrum is net voorbij."

Het seizoen is weer begonnen. Dat betekent voor De Veldduivels in ieder geval elke eerste zondag van de maand een toerrit, weekendjes weg, motorevenementen om te bezoeken, kortom, redenen genoeg om de 'fiets' uit de schuur te halen. "Het is niet verplicht aan alle toerritten deel te nemen, maar we zien onze leden natuurlijk graag op de motor meerijden. Vanwege de gezelligheid en omdat we met z'n allen de vrijheid en het plezier van de motorsport willen uitdragen. We kennen weinig verplichtingen bij de club, maar er zijn regels waar iedereen zich aan moet houden. Die hebben met veiligheid te maken, want veiligheid gaat boven alles. Motorrijden in een groep vereist samenwerking en een goed oog voor medeweggebruikers."

Nu de pekel van de wegen is, verzamelen De Veldduivels zich elke eerste zondag van de maand om 9.45 uur. Elke toerrit start bij het welbekende bankje. Het bankje aan de Begijnenstraat in Winssen, vlakbij de Koningstraat. "Een herkenbaar en praktisch startpunt. Deze buurt vormt de bakermat van de club, bovendien is het hier meestal niet erg druk. We kunnen hier op zondagochtend wel met twintig motoren staan. De kans dat de Begijnenstraat daardoor in de fileberichten terechtkomt, is vrij klein."

Motorclub De Veldduivels telt inmiddels meer dan zestig leden. Tussen het jongste en het oudste lid zit zo ongeveer vijftig jaar leeftijdsverschil. "Motorrijden is een geweldige hobby, voor jong en minder jong. Het is heerlijk om door binnen- en buitenland te toeren. We zorgen altijd voor mooie routes, over landelijke wegen als het kan. Het gaat bij ons niet om pure snelheid, maar om het plezier van het rijden. Dat staat voorop."

 

 Motorclub de Veldduivels

 

Het Land van Maas en Waal kent een rijk verenigingsleven. De ene club opereert in de schijnwerpers, de andere meer op de achtergrond. In De Waalkanter belicht Hanneke Hoefnagel elke week een vereniging uit Maas en Waal. Deze week: motorclub de Veldduivels

 

Het ontstaan van deze motorclub dankt zich aan de drukte van de carnaval, elke carnaval-liefhebber kent het wel. In november begint het te kriebelen en in het begin van het jaar feesten we vier lange dagen tot in de late uurtjes. Maar daarna, daarna is er een soort van ‘gat’ waarin je terecht komt. Bij buurtvereniging ‘de Plakkers’ in Winssen hadden ze hetzelfde ‘probleem’. Wat te doen na de carnaval. In 2000 hadden ze daar iets op bedacht. Tijdens het eindfeest van de carnaval, onder het genot van een biertje, bleek al snel dat er velen interesse hadden in motorrijden. Dit bleef niet bij interesse delen, maar kwam tot actie in 2001. De eerste tocht werd op Hemelvaartsdag 2001 gereden.

 

Jikke, Dennis, Leo, Henk en Paul vormen nu het bestuur van de motorclub. Wij zijn een gezellig groep vrienden met een passie voor motorrijden. We vinden het jammer dat motorclubs vaak in een kwaad daglicht worden gezet. Het is dan ook mooi dat de Waalkanter ons de gelegenheid geeft om ons clubke positief te belichten  Bij ons staat gezelligheid en veiligheid voorop en proberen onze leden dit ook te laten uitstralen.

 

Elke eerste zondag van de maand mag iedereen mee die wil. Henk geeft de belangrijkste regel aan: ‘Om 10 uur moet je bij het bekende ‘benkske’ in Winssen zijn. Ben je er niet, dan zijn we weg. Onderweg maken we nog een keer een stop en om 14.00 uur zijn we weer terug in Winssen.’ Een ontspannen ochtendje motorrijden.  Leo: ‘We zorgen altijd dat we op deze zondagen maar een halve dag weg zijn. Het gezin heeft ook zondag en zo kunnen we  nog iets met elkaar gaan doen.

 

Een maandelijkse rit telt tussen de 100 en 130 kilometer. Het gaat niet om het hard rijden, maar om de wegen, bochten, uitzicht en de geur van het landschap. Voor de tocht wordt  een  route uitgestippeld.  Buiten de vastgestelde evenementen om wordt Via de Whatsapp vaak ook een oproep gedaan voor een ingelast tochtje op een mooie zondag of avond.

 

Vele van ons waren afgelopen week blij verrast toen het onderstaand artikel in de krant verscheen


Vrijheid en kattekwaad

 

 

WINSSEN - Motorclub De Veldduivels is een enthousiaste groep, zoveel is wel duidelijk. Het houten bankje aan de Begijnenstraat in Winssen is hun vaste verzamelpunt. Elke eerste zondag van de maand staan ze daar te popelen om een mooie tocht te gaan rijden. 
Met zo’n batterij aan motorfietsen langs de weg trek je natuurlijk de aandacht. Een aantal wandelaars pauzeert het ommetje en maakt kiekjes van de netjes gepoetste apparaten. En een langsfietsende scholier grapt (hartstikke jaloers?) naar de groep: "Ik heb toch een veel mooiere, jongen! Dit is een echte Gazelle-motor!” De Veldduivels zijn er inmiddels wel aan gewend. "Met een grotere groep val je op”, zegt voorzitter Leo van Haalen. "Gisteren stonden we hier met dertig motoren in de straat; er waren er maar weinig wie het ontging. Tja, het hoort er nu eenmaal bij - en je zorgt er wèl voor dat je motor gezien mag worden.”
Motorclub De Veldduivels ontstond in 2001 uit een aantal leden van buurtvereniging De Plakkers, die vooral actief waren tijdens Carnaval. Leo: "We hadden niets te doen in de lente en dachten: laten we motortochtjes gaan maken. Als je daarmee begint sta je ervan versteld hoeveel mensen er óók motor blijken te rijden. Eerst maakten we met een man of negen een ritje tijdens Hemelvaart. Toen we vaker gingen groeide de groep iedere keer dat we reden.” Op dit moment telt de vereniging 70 leden uit Winssen en omgeving. 
Sinds 27 maart is het officieel: de Veldduivels zijn een vereniging geworden. Reden om een feestje te organiseren? "Nou, we wachten nog even op ons 12,5 jarig bestaan binnenkort”, zegt Leo. "Dan kunnen we gelijk van de gelegenheid gebruik maken om een groot feest te houden!” 
Wie komt er naar het interview voor De Koerier?’ mailde voorzitter Leo naar de club. En zo gebeurt het dat er wel negen motoren komen aanrijden naar ‘t benkske. En nog één. En nog één…

 

"Bij motorrijden heb je het gevoel dat alles van je afvalt”

 

Secretaris Jikke Huisman meldt dat ze weer twee nieuwe aanmeldingen heeft ontvangen. Niemand is verbaasd, want stuk voor stuk vinden de leden motorrijden geweldig. "Het is de vrijheid die het zo mooi maakt”, zegt Dennis Kersten, bestuurslid website. Lid Toon van Poes valt hem bij: "Je zit buiten, niet opgesloten in de auto. Je ruikt de natuur.” "Je ruikt de benzine”, grapt Jikke. Anderen genieten van de sensatie van het accelereren of het gevoel dat alles van je afvalt. En, daar is iedereen het over eens: er is niets leuker dan samen mooie tochtjes maken. Jikke: "Met dit clubje heb je allerlei verschillende leeftijden bij elkaar. Van 20 tot 74 jaar en alles daartussenin, mannen en vrouwen - juist dàt vindt iedereen heel leuk.” Leo: "We proberen heel laagdrempelig te zijn zodat iedereen meekan, vooral op de zondagen. De gezelligheid staat voorop. Het is altijd lachen, met vaak ook wat kattekwaad.” 

Dat kattekwaad halen De Veldduivels vooral uit op de camping, tijdens het jaarlijkse uitje naar de TT Assen. Met verkleedpartijen en gekke carnavalspakjes bijvoorbeeld. "Naar Assen, dat is vrijheid”, vindt Leo. "Daar kun je het net zo gek maken als je zelf wilt. Alleen al het rondkijken daar. Je merkt dat de motor bindt, van het onaangepaste volk tot de dokter. Dat kan dus bij motorclubs, erg mooi om te zien!”


 


 
 

 
 
Op beuningen.nieuws.nl is het volgende bericht geplaatst.